Etsintäkuulutus ja arvonta

Onko tiedossasi vanha pelargoni?

Pelargonit ovat kaunistaneet suomalaisia ikkunoita jo vuosikymmenien ajan, parhaimmillaan toista sataa vuotta. Tällaiset vanhat kasvit ovat nähneet sukupolvien vaihtumiset ja sota-aikojen paineet. Niiden merkitys kasvattajilleen on ollut niin suuri, että ne on otettu mukaan evakkoon lähtiessä ja muistoksi kotitalosta naimisiin mennessä. Niitä on jaettu naapureille tai pidetty mustasukkaisesti ainoastaan oman suvun hallussa. Kaikki tällaiset tarinat luovat vanhoille pelargoneille erityisen kulttuurihistoriallisen arvon. Ne ovat elävä osa suomalaista historiaa. 


Milja

Näitä vanhoja kasveja kuitenkin katoaa koko ajan, kun niiden kasvattajat ikääntyvät eikä jälkipolvi välttämättä huomaa ottaa talteen sitä isoäidin vanhaa pelakuuta. Jotkut vanhat lajikkeet kiertävät jo harrastajien keskuudessa, mutta niiden taustatieto on joko tipahtanut pois tai siitä kiertää niin monta versiota, ettei kukaan oikein enää tiedä, mikä on oikea. 

Me Rinkin Puutarhalla olemme yhdistäneet voimamme Suomen Pelargoniyhdistys ry:n kanssa etsiäksemme yhdessä vanhoja pelargonilajikkeita ja saadaksemme talteen sekä itse kasvit että niiden ainutlaatuiset tarinat. Yhdistys kokoaa tiedot yhteen ja samaan arkistoon, jolloin ne eivät pääse muuttumaan tai ainakin oikea tieto on tarkistettavissa. Me Rinkillä keräämme lisäysmateriaalia vanhoista lajikkeista, sillä paras keino kasvin säilyttämiseksi on jakaa sitä useampaan paikkaan.

Haluankin nyt vedota kaikkiin teihin lukijoihini. Olkaa kilttejä, ja jakakaa tietoa tästä etsintätyöstämme mahdollisimman laajalle. Pitäkää silmänne auki ja tämä keräystyömme mielessänne sillä vanha, arvokas kasvi saattaa tupsahtaa eteen koska vain. Se voi olla naapurin mummon ikkunalla, tädin miehen äidin kotopaikassa, entisen kyläkaupan takahuoneen ikkunalla... Oikeastaan ihan missä vain. Sen löytämiseksi tarvitsemme kuitenkin laajan verkoston apua, ja juuri sinun apuasi. Jos tällainen vanha aarre tupsahtaa eteesi, tavoitat meidät sähköpostitse asiakaspalvelu@rinkinpuutarha.fi tai vanhat@pelargoniyhdistys.fi. Meille Rinkiin voit myös soittaa, p. 040-591 8778 /Tiina


Kiitos <3

Hilja Lydia, opettajattaren pelargoni 1900-luvun alun Iittalasta.


Tämän iloisen etsintäprojektin kunniaksi laitamme pystyyn myös arvonnan -palkintona tietenkin vanhoja suomalaisia pelargoneja! Voit osallistua kommentoimalla tätä postausta (Jos kommentoit muuten anonyymina, lisää jonkunlainen nimimerkki itse kommenttiin). Arvonta suoritetaan sunnuntaina 4.3.2018 ja voittaja julkaistaan täällä blogissa.


Kommentit

 1. Täytyykin laittaa blogiin juttua tästä etsinnästä! Itselläni ei vanhoja pelargonioita ole, mutta ties vaikka jollakulla lukijalla olisi :) Tuli myös eräs tuttu mieleen, että hänellä saattaisi olla, joten täytyykin laittaa viestiä hänelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, kiitos sinulle <3 Näitä vanhoja aarteita ON, se on jo aimmissa etsinnöissä käynyt selväksi. Niiden löytäminen vain on se kynnyskysymys, sillä läheskään kaikki kasvattajat eivät ole somen äärellä. Jotkut jopa ajattelevat, ettei se mummun vanha maatiaiskasvi ole kiinnostava kaikkien erikoislajikkeiden joukossa! Uskon kuitenkin tässä asiassa joukon voimaan. Saadaan sana vain kiirimään mahdollisimman monelle, niin kyllä ne aarteet sieltä sitten vähitellen löytyvätkin, ja saadaan säilymään.

   Poista
 2. Täytyykin kysellä työkavereilta ja tuttavilta. Itse sain muutama vuosi sitten Alastaron Helena-pelargonin alkuja fb-ryhmän kautta. Mukava yllätys sekin, kun samalla kylällä asutaan. Siitä se innostus alkoi. T. Sirpa, sirpa_saarinen@suomi24.fi

  VastaaPoista
 3. On ihanaa kun pelargonilla on oma historia! Minulla harrastus on vasta aluillaan, mutta on jo muutama tietty vanha lajike mitä yritän löytää :) -Miru-

  VastaaPoista
 4. Onpa upea juttu! Minulla jotakin anopin lahjoittamia pelargoneja hellässä hoivassa.
  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
 5. Mukana arvonnassa ja säilyttämässä vanhoja suomalaisia pelargoneja

  VastaaPoista
 6. Kyllä kelpais pelargonit, varsinkin kun noin puolet omista ei selvinneet talvesta.
  Jos tulee vastaan vanhoja pelargonilajikkeita niin olen yhteydessä😊

  VastaaPoista
 7. Mukana arvonnassa. Kanta-Hämäläisenä ottaisin Hilja-Lydian kokoelmiini.

  VastaaPoista
 8. Mukana! Valtavan kauniita - ja tietenkin kestäviä! - pelargoneja on jo löytyneiden vanhojen suomalaisten joukossa. Samoin varmasti niiden joukossa, jotka vielä odottavat löytymistään. Teette arvokasta työtä!

  VastaaPoista
 9. Ehdottomasti mukana 💖 Omat perintöpelargonini paleltuivat viisi vuotta sitten ja vieläkin se kirpaisee...nyt pikkuhiljaa lisään uutta kokoelmaa😊

  VastaaPoista
 10. Arvokasta työtä ...Tuo Milja ois hieno saada.Talvetus sujui paljon huonommin kuin viime vuonna ja samat olosuhteet.Arvontaan osallistuisi Sillanpään Outi

  VastaaPoista
 11. Mukana arvonnassa. Valitettavasti omassa lähipiirissä ei ole vuosikymmeniä säilyneitä ihanuuksia.

  VastaaPoista
 12. Arvonnassa mukana. Mahtavaa työtä teette vanhojen pelargonien säilyttämiseksi!

  VastaaPoista
 13. Ihanaa kun on tällainen mahdollisuus osallistua. Kyselen varsinkin tyttäreltä joka korjaa vanhoja taloja. Hienoa työtä teette.

  VastaaPoista
 14. Mukana arvonnassa! Teette uskomattoman arvokasta työtä ja lupaan pitää silmät ja korvat auki uusien pelargonien toivossa.

  VastaaPoista
 15. Minun” aarteeni ovat n 10 vuotta vanhoja eli eivät vuosikymmeniä vanhoja. Mutta jostain on aloitettava!
  Ehdottomasti mukana arvonnassa.

  Mukavaa viikonloppua
  Ella

  VastaaPoista
 16. Sattuipa hyvin että luin postauksen. Naapurin mummulla on ikivanha pelakuu vuodesta toiseen terassilla ja joka kesä entistä useampi. Miehet nostaa ison puuvaasin syksyllä kellariin kun on niin iso ja keväällä taas ulos. Täytyypä jututtaa ja kysellä tarkemmin. Ja osallistun mieluusti arvontaan . -Kukkis-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että otat asiasta selvää! Jos tuo pelargoni osoittautuu yli 50 vuotta vanhhaksi, niin ota yhteyttä joko Rinkin puutarhaan tai Suomen pelargoniyhdistykseen. Rinkin puutarhan yhteystiedot löytyvät yltä ja tässä on yhdistyksen sähköposti vanhat@pelargoniyhdistys.

   Poista
 17. Voi eipä ole vanhoja pelargoneja minulla! Muutama siemenistä itsekasvatettu löytyy, kituliaina tosin. Sekä niitä mitä voitin sinulta.
  Tokihan sitä arvontaan osallistuu mielellään :)

  VastaaPoista
 18. Hei, minäkin olisin mukana arvonnassa�� täytyy pitää silmät auki ja tuli heti mieleen mummon mökillä olevat kolme isohkoa pelargonia.... Täytyypä kysäistä niistä��t. Pauliina P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Kyselepä, jos osoittautuvat vanhaksi, niin ota yhteyttä. T. Sirpa Ojala, Suomen pelargoniyhdistys (vanhat@pelargoniyhdistys.fi)

   Poista
 19. Itse ostin viime kesänä ensimmäisen pelargoniani, jonka talvetus näyttää onnistuneen, jee! Arvonnassa mukana!

  VastaaPoista
 20. Itselläni (jo myydystä) mummulasta peräisin oleva Mårbacka. Muutama muukin selvinnee talvesta. Arvonnassa mukana. eva(a)iki.fi

  VastaaPoista
 21. Olen mukana vanhojen suomalaisten pelargonien etsinnässä. Itselläni on jo parikymmentä vanhaa suomalaista, mutta ei riittävästi! Mukana arvonnassa!

  VastaaPoista
 22. Mukana arvonnassa, sekä silmät ja korvat avoinna perinteisten metsästyksessä.

  VastaaPoista
 23. Hienoa työtä teette! Minulla ei ole vanhoja lajikkeita itsellä, mutta pidän silmät ja korvat auki. Ehdottomasti arvonnassa mukana.

  VastaaPoista
 24. Mummolassa on aina ollut pelargoneja ja niitä mummi talvettelee salin ikkunalla, täytyykin kysellä onko tarinaa niiden takana. Muistelisin tosin että mummi sanoi joskus aikoinaan niitä siemenestä kylväneensä eli jos joku vanha pelargoni on ollut niin on voinut sekoittua niihin siemenkylvöihin.

  Itselläni on yksi ehkä vanhempi ruusunnuppuinen pelargoni, kirpputorilta sen ostin jokunen vuosi sitten ja siihen oli vanhan mummon käsialalla kirjoitettu vain "pelargonia". Kuvittelisin siis sen olevan siksi vanha mutta eipä noiden kirpputorilöytöjen tarinaa voi sen pidemmälle jäljittää. No, kaunis se on silti :)

  Vaan arvonnassa siis toki mukana.

  T. Sanna J.

  VastaaPoista
 25. Täytyy mennä sillä silmällä anoppilaan, siellä on vanha puutarha täynnä vaikka mitä lajikkeita!

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Tänä talvena pelargonini ovat talvehtineet hyvin, ei mitään vnhoja kantoja minulla mutta kuitenkin Mårbackoja. Olen enemmän kaktusten harrastaja. Arvonnassa mukana. pekkalat@outlook.com

  VastaaPoista
 27. Olen saanut eräältä hyvin iäkkäältä ihmiseltä pelargonin, jonka hän taas on saanut omalta mummultaan. Mutta jotenkin minusta tuntuu, että kyseessä voisi olla `Kaisa Kallio `.
  Arvonnassa olen mukana minäkin.

  VastaaPoista
 28. Kiinnostuin kukista ja puutarhan hoidosta kaksi vuotta sitten, kun pääsimme pitkän odotuksen jälkeen muuttamaan omakotitaloon. Pelargoniat ovat aina olleet suosikkejani; ne ovat kauniita, värikkäitä ja helppohoitoisia. Voi kun onni potkisi arvonnassa!
  -Shiva-

  suddenconnection(a)hotmail.com

  VastaaPoista
 29. Teette arvokasta työtä! Ålands Lasse voisi olla oma valintani, jos arpaonni suosisi.

  VastaaPoista
 30. Mummolla oli aina veranta täynnä pelargoneja, isoja ja tuuheita.
  Harmillisesti olin itse kovin nuori kun hänestä aika jätti, etten osannut vielä niitä tarpeeksi arvostaa ja pistokkaita pyytää.
  Nyt jälkikäteen harmittaa kovasti ja olen isältänikin kysellyt, että muistaisiko hän minne ne kukat siirtyivät, mutta ei muista hänkään.
  Nyt siis ainoa vaihtoehto on kerätä itse omat "aarteet" ja säilyttää ne hengissä. Juurikin vanhat suomalaiset ovat erityisen lähellä sydäntä. Eli arvontaan minäkin osallistun mieluusti ja toki pidän minäkin silmät ja korvat avoinna, jos vanhoja eteen osuu.

  -Petra Nieminen-

  VastaaPoista
 31. KIvassa arvonnassa mukana,t.paivi.englund@gmail.com

  VastaaPoista
 32. Arvontaan osallistun! Osa talvehtinut hyvin,mm nimismies ja vanha valkoinen,jotka olen ystävältä saanut.
  t Malla

  VastaaPoista
 33. Arvonnassa mukana! mielestäni kaikki vanhat kasvit ovat arvokasta kulttuuriperintöä ja ehdottomasti säilyttämisen arvoisia. Hienoa, että tätä työtä tehdään sydämellä ja on paikka mistä saa näitä vanhoja aarteita.

  - Merja Hakamäki

  VastaaPoista
 34. Osallistun arvontaan. Itselläni ei ole erityisen vanhoja lajikkeita pelargonioista, mutta jos kohdalle osuu, lupaan ottaa yhteyttä.

  t. SirpaV

  VastaaPoista
 35. Ennen meillä kotona oli vanhoja pelargooneja äitillä. Jäi vain sitten hukkaan kun ei osannut nuorena niitä arvostaa. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 36. Laitetaan sanaa kiertämään. Pelargoniat ovat olleet sydämmessä vuosia. Muutamia talvetettu. Ikkunat ei tahdo oikein riittää.

  VastaaPoista
 37. Minulla on mummoni peritöä oleva pelargoni mielestäni se on Kaisa Kallio, alunperin siinä oli valkest lehtien reunat ja hehkuvat vaaleanpunaiset kukat, nyt vuosien saatossa lehdistä on valkeat reunat kadonneet, minulla se on ollut reilun 30 v. En tiedä kuinka kaun oli jo mummolla se Kaisa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti