Tornedalen


Tornedalen on vanha ruotsalainen pelargoni, jolla on kerrotut, valkoiset kukat. Kukkien väri muuttuu runsaassa valossa hempeän vaaleanpunaiseksi. Lehdet ovat vaaleanvihreät, piparkakkumaiset, ja niissä on selkeästi erottuva ruskea vyöhyke. Tornedalen kasvaa voimakkaasti mutta pysyy silti varsin tiiviinä. Se ei siis kasvata pitkiä, kaljuja varsia kovin herkästi.Kommentit

 1. Pitäisi tutustua enemmän myös näihin vanhoihin lajikkeisiin! Suurin osa niistä on varmasti sellaisia, etteivät vähästä hätkähdä ja kuitenkin ovat niin kauniita.. Onko Tornedalen Torniosta päin? Jos on, niin siinä tapauksessa luulisi selviävän hyvin pitkistä pimeistä talvi(uni)sta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on lähtöisin Kiirunasta, joten Tornionlaaksoon osuu. Yleensä nämä vanhat ovat aika sitkeitä, eiväthän ne muuten olisi selvinneet vuosien saatossa. Tuskin esim. sotien aikana järjestettiin pelakuille lisävaloja talveksi ;)

   Poista
 2. Viime keväänä onnistuin ostamaan tuon sortin Pirkkahallista (oikeasti nykyään Messukeskus... vanha nimi vain on yhä tamperelaisten käytössä). Sattui olemaan viimeinen yksilö. Talvehtinut on todella hyvin, ja nyt uutta kasvua on jo melkoisesti tulossa. Täytynee huomenna leikata kasvi ja laittaa pistokkaat juurtumaan.

  VastaaPoista
 3. Höh, mikä ihmeen Messukeskus? Jäisi minultakin löytämättä vaikka Pirkkahalliin osaan melkein silmät kiinni... enkä ole edes asunut Tampereella koskaan ;)

  Nyt kun leikkelee niin saa kesäksi vielä reilun kokoisia ja kukkivia taimia niistä pistokkaista.

  VastaaPoista
 4. Minä eilen jo ehdin lueskella jotain ruotsalaista blogia ja löysin myös tiedon, että Kiirunasta olisi. Varmaan on just laitettu talveksi sängyn alle tai kellariin ja pysynyt silti elossa monta pimeää kuukautta. Kiiruna taitaa olla jo kaamosalueella, lähellä ainakin.. Mutta varmasti on aika elämänhaluinen kasvi, että jaksaa odotella aina uutta kesää!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti