Brookside Polka


Kääpiöpelargoni Brookside Polka (Hopkins 2007) kukkii kerrotuin, hempeän vaaleanpunaisin kukin. Terälehdissä on pinkkejä pilkkuja ja läiskiä.



Kommentit

  1. Onpa hän suloinen, vaikka en olekaan vaaleanpunaisen ystävä...

    VastaaPoista
  2. Nää pilkulliset on kyllä suloisia! Minkähän takia tavistaimikaupoissa, puutarhoilla, turuilla ja toreilla tuntuu olevan vuosikymmenestä toiseen vain yhtä-kahta samaa lajiketta? Ovatko ne jotain erityisen helppohoitoisia? Esimerkiksi munankuoripelargoneja ja kirjavalehtisiä en ole nähnyt myynnissä koskaan enkä ennen tätä kevättä edes tiennyt että sellaisia on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän on helppo vastata; markkinavoimat. Se on nimittäin tosiasia, että suuret massat ostavat niitä perinteisen näköisiä pelargoneja, erikoisten markkinat ovat pienet.

      Ryhmäkasveina myytävät lajikkeet ovat yleensä suurten kaupallisten jalostajien tuotteita. Ne ovat suojattuja, eli niitä ei saa lisätä kaupallisesti ilman lisenssiä. Näitä tuotetaan massatuotantona Euroopassa, ja tuodaan pistokkaina Suomeen tukkuihin. Tukut myyvät sitten pistokkaat viljelijöille joko suoraan tai lyhyen välikasvatuksen kautta. Viljelijät kasvattavat ne myyntikokoon toreille ja myymälöihin. Suomessa ei tietääkseni ole pistokastuotantoa, koska lisenssit ovat kalliita ja olosuhteet vaativia (lähinnä talvikauden suuret lämmitys- ja valaistuskulut).

      Tukuissa on kyllä saatavana myös erikoisempia lajikkeita, mutta harva viljelijä uskaltaa ottaa toripöytäänsä suurta määrää jotain erikoista. Lisäksi erikoispelargonien kasvutapa ei yleensä ole kaupallisuutta suosiva, vaan niillä täytyisi käyttää enemmän kemiallista kasvunsäätöä jotta ne täyttäisivät ryhmäkasvien laatuvaatimukset. Kaupalliset lajikkeet on jalostettu haarovammiksi, matalammiksi ja runsaammin kukkiviksi. Lisäksi valikoiman monipuolisuus lisää työvaiheita merkittävästi, jolloin kustannukset pomppaavat.

      Erikoispelargonit ovat siis jo alkumetreiltään aivan eri tuote kuin toripelargonit.

      Poista

Lähetä kommentti