Urheilevat pelargonit?

Harva varmaan yhdistää pelargoneja urheiluun. Eivät ne oikeasti toisiinsa liitykään, paitsi sillä tavalla että pelargonien kanssa saattaa törmätä sanaan sportti. Mutta mikä ihme se sportti on?

Sportiksi kutsutaan pelargonissa mutaation seurauksena tapahtuvaa ulkoasun muutosta, jolloin joko osa kasvista tai joskus koko kasvi muuttaa muotoaan niin, ettei se enää muistuta alkuperäistä lajiketta. Joskus tällainen mutaatio voi tuottaa uuden, entistä upeamman lajikkeen (esimerkiksi monet valkokirjavalehtiset lajikkeet ovat syntyneet jonkun muun lajikkeen silmumutaationa). Valitettavan usein sportti on kumminkin vain muutos takaisin yksinkertaisempaan ja tavallisempaan, esimerkiksi munankuoripelargonin kukan värin muuttuminen yksiväriseksi, tulppaanipelargonin muutos tavalliseksi, kirjavalehtisen muutos vihreälehtiseksi. Jotkut lajikkeet ovat tunnetusti epästabiileja, eli ne hukkaavat tunnusomaiset piirteensä herkästi. Tällaisia ovat esimerkiksi 'Frou Frou', jonka terälehtien valkoiset reunat tuppaavat häviämään, sekä 'Madame Salleron', joka saattaa muuttua kukkimattomasta kukkivaksi.


Vihreä oksa koristelehtisen 'Warrenorth Smoky Quartz'in pistokkaassa.
Munankuorikuvioisessa lajikkeessa 'Sandown' näkyy taustalla kokopunainen kukinto. Myöhemmin koko oksa osoittautui kokopunaisena kukkivaksi sportiksi.
Sporttien suhteen kannattaa muistaa, että väärinkukkivaksi muuttunut kasvi ei enää ole samaa lajiketta mitä alkuperäinen kasvi oli. Lajikkeella on aina tietty genotyyppi ja sen aikaansaama ulkoasu. Mikäli kasvissa tapahtuu esim. kukan värin muuttava mutaatio, ei genotyyppi enää ole sama eikä näin ollen lajikekaan. Jos kasviin ilmestyy yksittäinen väärin kukkiva oksa, se kannattaa poistaa jotta alkuperäinen lajike säilyisi. Mikäli koko kasvi muuttuu, sen voi joko kompostoida tai säilyttää, kunhan muistaa vaihtaa sen nimilapun tai ainakin kirjoittaa lappuun lisäyksen: sportti. Sportteja näkee joskus jopa kaupattavan alkuperäisenä lajikkeena, mikä luonnollisesti kauhistuttaa kaltaistani niuhottajaa. Hyvällä tuurilla sportti voi kuitenkin olla alkuperäistä kasvia hienompikin -sellainen sportti kannattaa ilman muuta leikata irti ja juurruttaa omaksi kasvikseen. Eikös olisi komeaa laskea maailmalle uusi, oma lajike?

Jos kasviin ilmestyy hieman normaalista poikkeavaa kasvua, kannattaa kuitenkin ensin laskea kymmeneen ennenkuin antaa kasville kompostituomion. Pelargonien ulkoasu saattaa nimittäin vaihdella varsin radikaalistikin olosuhteiden mukaan. Vähäinen valo saattaa tuottaa haaleita kukkia etenkin nuoriin taimiin (itse olen saanut tavallisen vaaleanpunaisen Mårbackan kukkimaan sisällä kokovalkoisena ja vähemmän kerrotuin kukin ensimmäisenä keväänään), runsas valo taas tuottaa punaisempia kukkia. Lehtien kirjavuus saattaa kadota liian vähässä tai liian voimakkaassa valossa, samoin vyöhykkeet tulevat näkyviin vasta riittävässä valossa.


'Sandown' kukki keväällä sisätiloissa lähes valkoisin kukin.


Kommentit