Hurahduksen vallassa...


Heippa vaan kaikille! Ensikosketukseni pelargoneihin tapahtui teini-ikäisenä ollessani kesätöissä puutarhalla. Oli punaisia, lohenpunaisia, vaaleanpunaisia ja valkoisia. Ihmettelin niiden suosiota -nehän haisivat pahalle, niillä oli omituiset mummomalliset kukat ja oikeastaan varsin rumat lehdetkin. Itse puutarhurien suhtautuminen niihin kuitenkin paljasti, että ne olivat jollain tavalla erityisiä, arvokkaampia ja tärkeämpiä kuin muut kesäkukat. Olivathan ne sentään Pelargoneja!

Ensikosketuksesta kului aikaa yli kymmenen vuotta, ja minä innostuin puutarhaharrastuksesta. Tammikuisen siemenmanian vallassa vuonna 2009 asioin paikallisessa Agrimarketissa, jossa oli kassan vierelle jätetty tyrkylle alennussiemeniä. Siitä tarjouksesta tarttui kuin varkain mukaani kolme pussia pelargonien siemeniä. Samana keväänä, edelleen kuin varkain, lipsahti taimitilaukseeni erilaisia pelargoneja. Kummastelin asiaa hieman itsekin, mutta syvällä sisimmässäni tiesin, että tässä ollaan nyt tekemisissä jonkin kovin arvokkaan asian kanssa. Olivathan ne sentään Pelargoneja!

Pahanhajuiset mummokukat aloittivat siis kotini ja sydämeni valtaamisen salakavalasti. Vähitellen avasin silmäni ja ymmärsin pelargonien todellisen kirjon, ja siitä se hurahdus sitten lähti. Harrastajana olen siis varsin tuore tapaus, ja opettelen asioita vielä nöyränä ja lakki kourassa. Hurahduksen laajuudesta kertoo kuitenkin jotain se, että rakas puolisoni ehdotti tämän blogin nimeksi Pelargonihelvettiä taivaan sijaan ;) Tässä blogissa olisi tarkoitus käsitellä kaikkea mahdollista pelargoneihin liittyvää; kysymyksiä, jotka useimmiten askarruttavat, ajankohtaisia hoitotoimia sekä tietenkin lajikkeiden kirjoa. Omasta kokoelmastani puuttuvat englantilaiset, enkelit, primäärihybridit ja luonnonlajit tyystin, tuoksuja ja riippojakin on vain muutama. Vyöhykepelargoneissa sitten löytyykin monenmoista, ja tarkoitukseni on tulevan talven aikana esitellä niitä mahdollisimman kattavasti. Opettelen tässä ohessa tämän blogin käyttöä, joten suokaa anteeksi kaikki mahdolliset tulevat mokani.

Kommentit

 1. Seurataan mielenkiinnolla :) t. annaw

  VastaaPoista
 2. Samoin. Aloitin oman blogini "Puutarha Espoon perukoilla" maaliskuussa ja olen siellä muutamaan kertaan kirjoittanut pelargoneistanikin. Onnea ja menestystä blogille!

  VastaaPoista
 3. Ihana uusi blogi! Laitahan lukijaksi liittymisen mahdollisuus asetuksista päälle, niin tulee varmimmin käytyä lukemassa postauksesi!

  VastaaPoista
 4. Pelargonisti, blogisti... Tervetuloa sairaiden joukkoon :D

  VastaaPoista
 5. Kivaa, kiitos :) Pankaa sitten ärähtäen jos minä puhun täällä ihan pehmoisia. Tämän systeemin käyttö vaatii kyllä vielä opettelua (ohjeitahan ei voi lukea), nörttipeukaloni on keskellä kämmentä. Mutta kyl kait tää tästä...

  VastaaPoista
 6. Olen itsekin vasta tänä kesänä innostunut pelargoneista, innolla odotan tulevia postauksia!!!!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti