Pelargonipistokkaat matkalle, mars!


Pelargonipistokkaiden lähettäminen on helppo ja suosittu tapa laajentaa oman kokoelman lajikevalikoimaa. Pakkaaminen herättää kuitenkin usein kysymyksiä. Sen vuoksi tein nyt kuvallisen ohjeen pistokkaiden ja taimien pakkaamisesta. Lähetystapaa valitessa kannattaa huomioida kuljettavan yrityksen ehdot ja arvioitu toimitusaika. Säätilannetta kannattaa myös seurata, etenkin kevään ja syksyn lähetyksissä. Kylmällä säällä tarvitaan enemmän käärettä pakkaukseen, ja pakkasella kannattaa lähettäminen jättää väliin. Kuljetusyritykset eivät korvaa elävien kasvien kärsimiä vaurioita ellei sellaisten lähettämisestä ole erikseen sovittu.


Pistokkaan valmistelu lähetystä varten.

Leikkaa tai taita pistokas normaalisti. Leikkaa (tai lyhennä jo leikattu) heti nivelen alapuolelta, niin vastaanottajan ei tarvitse tehdä pistokkaaseen uutta haavapintaa. Poista kukat, nuput, alimmat lehdet ja kaikki kuolleet tai huonokuntoiset osat.






Turvenappitaimen pakkaaminen

Turvenapissa juurrutettu pikkutaimi on helppo lähettää, eikä se yleensä vaadi erityisiä toimenpiteitä. Huonot lehdet ja nuput kannattaa toki poistaa.



Turvanappipaakun voi kääräistä sellaisenaa folioon tai kelmuun;


Koko komeus kääräistään paperiin:


Ja päälle tietenkin taimen nimilappu!


Tämä taimi pääsee matkaan sopivan kokoiseksi leikatussa keksilaatikossa:


Ympärille paperiarkki ja matka uuteen kotiin voi alkaa!




Juurettoman pistokkaan pakkaaminen

Juurettoman pistokkaan tyngän ympärille kannattaa kääräistä pieni pala kosteaa paperia. Huom! Kosteaa, ei märkää!;


Kostean paperin päälle kääräistään kelmua;


Ja sen jälkeen pistokkaat kääritään paperiin. Muista taas nimilappu, tai kirjoita lajike kääreeseen;


Pistokkaan voi lähettää myös löyhässä muovipussissa. Tällöin ei kosteutta kannata laittaa, sillä muovin sisällä on riskinä pistokkaan homehtuminen ja mätäneminen, etenkin jos pussissa on ylimääräistä kosteutta. Itse en tätä muovipussitapaa juurikaan pelargoneilla käytä, monelle muulle kasville se sopii paremmin;


Pistokkaan voi kääräistä sanomalehtipaperiin myös kuiviltaan. Kuiva pistokas säilyy kyllä, joskin riskinä on liiallinen nuutuminen etenkin lämpiminä kausina;




Juurellisen taimen lähettäminen ilman ruukkua


Karistele turhat mullat pois juuripaakusta. Poista kukat, nuput ja huonot lehdet;



Kiedo paakun ympärille kosteaa (ei märkää!) paperia;


Ja sen jälkeen foliota tai kelmua päälle;


Lopuksi kääritään paperiin. Tässä vaiheessa taimen voi jo varovasti litistää jotta se mahtuu pienempään rasiaan;


Yhteen kirjekokoiseen laatikkoon mahtuu aika monta pistokasta ja tainta;




Ruukullisen taimen pakkaaminen

Estä mullan variseminen esimerkiksi teippaamalla ruukun yläosaan paperia;


Tai voit sujauttaa kasvin pussiinkin -tällöin kääri pussia hieman alemmas ettei muovi haudo lehdistöä;



Kääri taimi paperiin. Jos paperin sisälle jää tyhjää tilaa, voit teipata siihen pienen taitteen. Paperin on kuitenkin tarkoitus tukea ja suojata kasvia.

Laatikkoon pakatessa taimet asetellaan varovasti vierekkäin ja välit tukitaan paperilla, etteivät taimet pääse heilumaan;





Lähetyksen vastaanottaminen

Kun saat pelargonilähetyksen kotiisi, avaa pakkaus mahdollisimman pian. Pistokkaat kannattaa laittaa ainakin aluksi vesilasiin imemään nestejännityksensä kuntoon. Juurelliset mutta ruukuttomat taimet istutetaan heti, ruukullisilla ei ole niin kiire. Pimeässä paketissa matkustaneet kasvit tarvitsevat runsaasti valoa, mutta suora auringonpaahde on niille liikaa. Kellastuneista tai ruttuisista lehdistä ei tarvitse huolestua. Keltaiset kuivuvat aikanaan pois ja ruttuiset oikenevat nopeasti.







Kommentit

Lähetä kommentti