maanantai 17. huhtikuuta 2017

Vanhoja suomalaisia pelargoneja

Kuluvana keväänä ovat vanhat suomalaiset pelargonit vihdoin alkaneet saada ansaitsemaansa arvostusta. Tietoisuuden kasvaessa on alkanut löytyä myös ennestään tuntemattomia vanhoja kantoja. Sellainen saa vannoutuneen pelargonistin hymyilemään kuin Hangon keksi, onhan kyse erinomaisista löydöistä, korvaamattomista aarteista, ja hyvin pitkälti myös sellaisesta kulttuuriperinnöstä, jonka säilyttäminen on meidän velvollisuutemme.

Suomen Pelargoniyhdistys ry on organisoimassa vanhojen pelargonikantojen talletusta, keräten samalla talteen arvokkaat tarinat niiden taustoilta. Koska buumi on nousemassa juuri nyt, eikä vasta ensi vuonna, ajattelin kuitenkin tehdä nyt lyhyen yhteenvedon niistä vanhoista kannoista jotka ovat minun tiedossani (eivät välttämättä kokoelmassani). Lista ei siis ole täydellinen, eikä se sisällä kaikista lajikkeista täydellistä kuvausta. Kuitenkin se antaa harrastajalle hieman osviittaa siitä, mitä on olemassa ja mitä kannattaa lähteä etsimään -ja myös hieman siitä, mitä ei kannata ottaa vastaan vanhana lajikkeena. Näistä kun on ikävä kyllä vuosien ja erinäisten sattumien saatossa liikkeellä myös vääriä versioita.

Aitous/vääryys on vanhojen lajikkeiden kanssa kieltämättä muutenkin hankala seikka, sillä hyvin monasti sitä oikeaa alkuperää ja tarinaa ei enää voida tarkistaa, vaan ollaan kuulopuheiden ja muuttuvien kertomusten varassa. Sen takia minäkin tulen päivittämään tätä listaa aina, kun löydän uuden tiedonjyväsen tai törmään uuteen lajikkeeseen. Otan mielelläni vastaan lisätietoja sekä tässä listatuista että muistakin vanhoista pelargoneista. Pienikin tiedonmurunen saattaa johtaa uusille jäljillä alkuperän selvittämisessä, tämä on todellista salapoliisityötä välillä! Olen myös kiinnostunut ostamaan tai vaihtamaan näitä vanhoja aarteita puutarhamme kokoelmaan.

Alastaron Helena, nuori vaimo Helena toi tämän pelargonin kotitalostaan mukanaan 70 vuotta sitten. Sen jälkeen kasvi on ollut samassa talossa näihin päiviin saakka.Antseppä, Nummelta saman nimisestä talosta peräisin oleva vanha kanta. Vaaleanpunaiset kukat, vahva kasvutapa. Muistuttaa Evakkoa

Aino, ruusunpunaiset, puolikerrotut kukat, joissa valkoinen silmä keskellä. Alkuperästä ei toistaiseksi tietoa

Alma, Itä-Suomesta

Askola, Puolikerrotut kukat, joissa etenkin vähässä valossa terälehtien reunat jäävät vaaleiksi, keskustan ollessa tumma lohenpunainen. Huom! Askolasta on liikkeellä myös erilainen muunnos, jossa värien kontrasti ei ole kovin selvä ja kukat ovat kerrotummat. Molemmat Askolat kukkivat värittyneillä kukilla kasvaessaan kirkkaassa valossa. Ensin mainittu on alkuperäinen.

Einan pelakuu, Oulainen

Evakko. Vaaleanpunainen, puolikerrottu/kerrottu

Fallinpelakuu. Lemlahden Kartano, Parainen

Farmor Tallskog, yli satavuotias vanha kanta. Vaaleanpunainen, kerrottu, pienikokoinen

Finska Farmor, kerrottu valkoinen. Yli 100 vuotta vanha

Fredrika Runeberg, P. x graveolensin erillinen kanta

Hauska, Puolikerrotut aprikoosinväriset kukat, joissa tummempi keskusta ja vaaleat reunat. Suurikokoinen. Hyvin vanha kanta Hauska -nimisestä talosta Viljakkalasta. Huom! Hauska -nimellä on jonkin verran liikkeellä kerrottua, tasaväristä ja pienikokoista lajiketta. Sekin on kaunis kasvi, mutta Hauska se EI ole.

Hellin Hauska, Vanha kanta Raumalta. Kerrottu, aprikoosinvärinen

Huittinen 1, Vuosikymmeniä vanha kanta Huittisista. Tumma lohenpunainen

Huittinen 2, Vuosikymmeniä vanha kanta Huittisista. Kirkkaanpunainen, runsaskukkainen


Hillevi, Valkoinen, kerrottu.


Hollola/Orimattila

Irja, karmiininpunainen ruusunnuppu Karjalasta. Vahvakasvuinen ja isokokoinen

Iso Punainen Pessi, punainen, kerrottu kanta Keski-Suomesta

Jurimek, valkoinen/hennon vaaleanpunainen, kerrottu. Pienikokoinen. Ruotsalainen nainen sai tämän sukupelargonin suomalaiselta anopiltaan, ja vei kasvin mukanaan Ruotsiin

Jyväskylä, Karmiininpunainen, kerrottu. Terälehdissä vaihtelevasti erilaisia violetin sävyjä. Tätä lajiketta on valitettavasti paljon liikkeellä vahvasti viroottisena. Jos haet Jyväskylää, pyri etsimään kasvi, joka kukkii mahdollisimman suorin/ehjin terälehdin.


Kaisa Kallio, Presidentinrouva Kaisa Kallion suosikkipelargoni. Lehdissä ohut vaalea reuna.


Kaksi mummua -punainen. Vanha kanta Tampereen seudulta Huom! Nimitys ei ole vielä vakiintunut

Kaksi mummua -fuksia. Vanha kanta Tampereen seudulta. Huom! Nimitys ei ole vielä vakiintunut

Kammion sairaala. Punainen ruusunnuppu

Kivilahti, Kirkkaanpunainen, kerrottu, roteva

Kylmälän emäntien pelakuu, Parhalahti, Pyhäjoki

Leila ja Toivi. Kymenlaaksosta. Roteva, oranssinpunainen

Lea. Parainen,

Lemmetyinen, yksinkertainen valkoinen. tummat lehdet. Huom! Lemmetyinen -nimelle liikkuu valkoista rotevakasvuista lajiketta, jolla on kerrotut kukat. Se lajike on sama kuin Jurmalana tunnettu kasvi, joka ei kuitenkaan ole oikea Jurmala.

Loviisa. Punainen ruusunnuppu, jolla lehdissä vaalea perhoskuvio. Huom! Loviisa saattaa kadottaa tunnusomaisen lehtikuvionsa ja muuttua näin ollen vääräksi.

Maaninka, Rotevakasvuinen, tumma lohenpunainen

Maila. Oranssinpunaiset kerrotut kukat. Somero

Maili, valkoinen /vaaleanpunaiseen vivahtava. Tämän oikean värin suhteen ilmassa leijuu pientä epätietoisuutta (vielä).

Muolaa, kulkeutunut Muolaasta evakkokuorman mukana

Noormarkku. Hennon vaaleanpunainen mårbackatyypin pelargoni

Oulun Yliopisto. Punainen ruusunnuppu, hillittykasvuinen

Pietarsaari, kerrottu valkoinen, hyvin kaunis


Porthanin Kartano Lohenpunainen

Pori, vaaleanpunainen, kerrottu mårbackatyyppinen pelargoni Porista

Revonkylän Helmi. Punainen ruusunnuppu

Saima, punainen, kerrottu/puolikerrottu

Sotaleski, karmiininpunainen, kerrottu.

Susanna, 100-vuotias kanta Pohjanmaalta. Kirkkaanpunainen, puolikerrottu

Säkkijärveläinen. Punainen ruusunnuppu.

Tuopanjoki, vaaleanpunainen, kerrottu. Huom! Kukka ei aina kehity yhtä kerrotuksi kuin kuvassa.

Vaaleanpunainen Säkkijärvi, vaaleanpunainen, kerrottu, rotevakasvuinen

Vanha Leppävirralta, vaaleanpunainen, lehdissä vyöhyke. Onko sama kuin Köynnöstävä -nimellä kulkeva?

Viipurin Evakko. Punainen ruusunnuppu

Yli-Tuinan Hilkka, lohenpunainen, vahvakasvuinen. Kiikan kylästä, Yli-Tuina -nimiseltä tilalta yli 90-vuotias kanta


Yrjö Nuutinen. saman nimisen puutarhurin kasvattama vanha lajike


10 kommenttia:

 1. Hienoa, että on nämä nyt listattu ja ja vielä päivität tätä. Tätä olen kaivannut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin, että kyllä tällaiselle listalle tarvetta jo on :) Toivottavasti tämä osaltaan rohkaisisi ihmisiä tuomaan esiin tietämiääm vanhoja aarteita. Monasti kun vaatimaton suomalainen ajattelee, että "ei kai kukaan ole kiinnostunut tällaisesta tavallisesta vanhasta..." Asiahan on kuitenkin ihan päinvastoin! Kyllä tätä päivittää täytyy, itsellänikin on tiedossa muutama lajike, joille ei vielä ole vakiintunut minkäänlaista nimeä enkä tiedä niiden kuvaustakaan. Ja jo heti ensimmäisestä versiosta unohdinkin ainakin yhden.

   Poista
 2. Nyt aloin epäilee onko Evakkoni Antseppä ja Hillevinikin arveluttaa ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni Antseppää ei ole vielä kovin laajalti liikkeellä, joten eiköhän se Evakkosi ole ihan Evakko :) Nuo kuvat saattavat hiukan hämätä, mutta kumpikin lajike on sellainen, että ne kukkivat nuorina taimina vähemmän kerrotuin kukin ja vasta isompina sitten muhkeammin. Sama pätee moneen muuhunkin lajikkeeseen.

   Poista
 3. Kiitos, että olet listannut vanhat suomalaiset!!! Upeaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä kiittää, tämä on niin lähellä omaakin sydäntä että ilokseenhan tuota naputteli :) Tätä on luettukin nyt aivan ennätysmäisen paljon joten tuntuu aihe kiinnostavan muitakin. Se on todella hieno asia, että juuri omat vanhat lajikkeemme ovat suosittuja. Kaikille lajikeryhmille löytyy harrastajansa, mutta kyllä me suomalaiset olemme ensisijaisesti vastuussa näiden omiemme säilymisestä.

   Poista
 4. Osaisitko kertoa miten Jyväskylä ja Sotaleski eroavat toisistaan? Vai onko kyseessä sama pelargoni?
  Kiitos paljon ihanista sivuista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä kuulee joskus sanottavan samoiksi, mutta minusta ne eivät sitä ole. Varmaksi en voi sanoa, sillä minulla ei ole ollut tervettä Jyväskylää ja Sotaleskeä rinnakkain vaan Jyväskylät ovat aina olleet kovin viroottisia (ei-viroottisen Jyväskylän hävitin ajat sitten bakteeriäkämän takia joten siitä on vain kuvia). Minusta Jyväskylän yksittäinen kukka on hiukan pienempi, hiukan vähemmän kerrottu ja hiukan samettisempi. Myös habitukseltaan Jyväskylä on mielestäni erilainen, hieman kompaktimpi. Mutta tosiaan vaikea sanoa kun en ole päässyt vertaamaan kahta tervettä kasvia vierekkäin. Ensi kesänä ehkä pääsen :)

   Poista
 5. Millä tavalla pelargoni Jyväskylässä viroottisuus näkyy? Luin kirjoituksesi taudeista mutta en oikein ymmärtänyt miten sen näkee kukinnosta :/
  Kiitos kauhean paljon :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä listassa on tuo Jyväskylän kukan kuva siitä terveimmästä kasvista, jonka olen löytänyt. Viruksia käsittelevässä postauksessani taas on kuva karmiininpunaisesta väririkkoviruksen runtelemasta kukinnosta. Se on myös Jyväskylä. Lievimmillään ko. virus aiheuttaa vain muutaman rinkulan lehtiin talviaikaan, mutta pahimmillaan se vaikuttaa myös kesäaikaan ja pilaa koko kukinnon. Terälehdet jäävät kippuroiksi ja epämuodostuneiksi, eikä kukka enää näytä ollenkaan siltä miltä pitäisi.

   Poista